Artboard 1
Tillgänglighet – Göteborgs konstmuseum

Bra att veta inför ditt besök

Det första du möts av vid Götaplatsen är trappor upp till vår entré, men till vänster runt hörnet finns också en ramp som tar dig hela vägen upp.

Parkering

Det finns ett parkeringshus i närheten, Lorensberg P-hus med infart från Berzeliigatan. Enstaka platser för parkering finns på gatorna runt museet – Viktor Rydbergsgatan, Ekmansgatan, Geijersgatan och Johannebergsgatan.

För dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns parkeringsplats vid Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen samt vid Göteborgs konserthus, Stenhammarsgatan. Se karta

Färdtjänst

Färdtjänsts bilar kan köra uppför rampen hela vägen fram till museets entré. Stenplattorna framför museets entré är ojämna, vilken kan vara bra att veta för dig som kommer med rullstol.

Ledsagare

Det är fri entré för ledsagare.

Hundar

Ledarhundar och assistanshundar är välkomna. Vi är tacksamma om receptionspersonalen meddelas på plats att hundar kommer att finnas i museet.

Rullstol

Fråga i receptionen om du önskar låna en rullstoI.

Förvaringsmöjligheter

I entrén finns särskilda ytor för att parkera barnvagnar, rullstolar och dylikt på. Stora väskor får ej tas med i utställningssalarna. Avgiftsfria förvaringsskåp finns i entrén i två olika storlekar. Skåpens invändiga mått är bredd: 29 cm, djup: 47 cm, höjd: 55 respektive bredd: 19 cm, djup: 47 cm, höjd: 170 cm. Vänligen observera att det inte finns möjlighet att lämna in större väskor än så i skåpen eller lämna in väskor i receptionen.

Toaletter och skötbord

På entréplan finns flera toaletter inklusive handikapptoalett och skötbord. Du når toaletterna via gången till restaurang Mr P. Vid lilla hissen på plan 2, i anslutning till Skulpturhallen, finns ytterligare två toaletter.

Mat och dryck

Det är ej tillåtet att ta med sig mat eller dryck inne i museet.

 

Så här tar du dig fram inne i museet

Hissar

Det finns två hissar i museet. Den lilla hissen tar dig mellan entréplan och Skulpturhallen på våning 3. Den större hissen tar dig från entréplan till samtliga våningar och den rymmer större eller extrautrustad rullstol alternativt permobil samt en medföljande assistent. Båda hissarna har automatiska dörröppnare. Hissmåtten är 190 x 210 cm.

Dörrar

Alla dörrar i byggnaden har antingen automatiska dörröppnare eller är uppställda. Museets värdar och väktare kan alltid hjälpa till med framkomlighet ifall det behövs.

Trappor och trösklar

Vissa utrymmen i museet är enbart tillgängliga via trappor. Detta gäller för halvplan i anslutning till Skulpturhallen och Sergelgalleriet på våning 5. Trappor är försedda med ledstänger och kontrastmarkeringar. I övriga utrymmen finns inga trösklar.

Sittplatser

På flera våningsplan samt i entrén finns bärbara fällpallar att använda under museibesöket. Utöver det finns bänkar utplacerade i flera salar och rum. Placeringen varierar med utställningarna.

Språk

Utöver svenska och engelska har vi personal som talar finska, polska, ryska, spanska, italienska, franska och tyska.

 

Tillgänglighet utifrån funktionsvariation
Symboler i svartvit för syntolkning, teckenspråkstolkning och hörslinga

Anpassade lokaler

Hörsalen som används för publika föreläsningar är utrustad med hörslinga. Museets lokaler är inte akustikanpassade.

Visningar anpassade för olika funktionsvariationer

Museet erbjuder teckenspråks- och syntolkade visningar av både samlingen och tillfälliga utställningar.
Läs mer under AKTIVITETER

Sensoriskt kit

Vill du låna ett sensoriskt kit? Vi vet att ett museibesök kan vara utmanande och överstimulerande för vissa. Därför erbjuder Göteborgs konstmuseum hjälpmedel för att göra museibesöket enklare och lugnare. Kitet är en del av museets arbete för att vara ett inkluderande museum där alla är välkomna. Det finns att hämta ut i museets reception.

QR-koder och teckenspråkstolkade filmer

På våning 5 och 6 finns QR-koder intill många verk. Scanna dessa med din mobil så får du ta del av textinformation på svenska om konstverken och konstnärerna bakom.

Många konstverk har även beskrivningar på teckenspråk. De teckenspråkstolkade filmerna hittar du här på hemsidan och via QR-koder placerade intill respektive konstverk.

Besök vår YouTube-kanal för att se teckenspråkstolkade filmer som presenterar olika delar av samlingen.

Du kan även läsa mer om tillgängligheten på Göteborgs konstmuseum på Tillgänglighetsdatabasen

Karta med placering av QR-koder i museet
downloadpdf
Karta Museet QR koder Teckenspråksfilmer 2017

Bildkartor

För dig som är i behov av pekprat vid ditt besök på Göteborgs konstmuseum finns här bildkartor för nedladdning och utskrift.

Bildstöd - Praktiskt information
downloadpdf
Bildstöd - Praktisk information
Bildstöd - Aktiviteter i studion
downloadpdf
Bildstöd studion